<< Click to Display Table of Contents >> Navigation: Kapitel 4 Værktøjskassens funktioner > 4.1 Målsætning / Konstruktion > 4.1.14 DHM Import (højdekurver / grid) > 4.1.14.2 Pas på datamængden! |
Pas på datamængden!
Det er vigtigt at være bevidst om hvor stort område der indlæses og hvor høj opløsning. Det bliver meget hurtigt store datamængder som er "tunge" at arbejde med. Lad vær med at indlæse et område på flere km²!
For at kunne begrænse datamængden kan punkttætheden reduceres ved indlæsning af højdemodellen. Når området er udpeget (shape eller fence) kan den originale gridstørrelse aflæses i det gråtonede felt "Grid størrelse:". Ud for "Reduktion" vælges den ønskede gridstørrelse i meter (punkttæthed). Reduktionen begrænser antallet af indlæste punkter - vælges 4 meter i stedet for 0,4 meter indlæses kun hvert 10. punkt.
Som vejledning bør du ikke vælge et område over 4-500 m² ved fuld opløsning.
Begrænsning af datamængden
For at undgå alt for store LandXML filer er der sat en grænse for hvor mange tegn (karakterer) der må være i hver enkelt linie i LandXML filen. Der tillades max 60.000 karakterer for hver linie. Overskrides denne grænse kommer der en advarsel. Programmet fortsætter og danner LandXML filen uden fejl. Dog vil der mangle nogle punkter for "enden" af hver linie.
Eksempel på datamængde:
I DHM 2014/2015 er punkttætheden 40 cm.
Indlæses et område på 0,9 km² (90Ha) i fuld opløsning (40 cm) er der 5,6 millioner punkter!
Det tager ca 5 minutter, at danne LandXML filen som fylder ca 150Mb!
Dernæst tager det yderligere godt 3 minutter at indlæse LandXML filen i MicroStation og få vist f.eks. 25 cm kurver. Denne dgn fil fylder ca 180Mb ...det kan godt blive lidt tungt!
Punkttæthedens betydning for om det bliver "pæne" eller "grimme" højdekurver
Den valgte punkttæthed har en stor betydning for hvor "pæne" højdekurverne bliver ...men pæne højdekurver er ikke nødvendigvis mere retvisende for terrænforløbet!
Vælges mindste gridstørrelse vil højdekurverne typisk være meget "krogede" og blive alt for detaljerede til at give et godt og generaliseret billede af terrænforholdene.
Vælges omvendt en meget stor gridstørrelse kan der nemt forsvinde for mange detaljer.
Vær desuden opmærksom på at MicroStation ikke har en avanceret generalisering. Det betyder at du kan opleve at højdekurver ender blindt hvilket topografisk kan se "forkert" ud. Det betyder dog ikke at der er fejl i data - det er blot MicroStations måde at visualisere højdekurverne på.
Herunder er vist tre eksempler over samme område hvor punkttætheden er hhv. 0,4 meter, 4 meter og 10 meter. Her er 4 meter måske et passende kompromis, eller...?
Bemærk iøvrigt at der er en faktor 100 til forskel på filstørrelsen mellem hhv. 40 cm og 4 meter!
40 cm grid DDO 2014, Copyright COWI
4 meter grid
10 meter grid